Het Tafelplanetarium - Achterhoeks Planetarium

Ga naar de inhoud
Tafelplanetarium
Voor de replica van het planetarium van Eise Eisinga staat in de Hoogstraat een tafelplanetarium opgesteld. Het tafelplanetarium toont de aarde en de binnenplaneten Mercurius en Venus. Het is een model dat de loop van Mercurius, Venus en de aarde om de zon laat zien. En terwijl deze planeten in versneld tempo hun rondje draaien, draait de maan om de aarde.
 
Het is een van hout, ijzer en spijkers gemaakt model dat met grote precisie de ellipsvormige banen van deze planeten toont en dat ook laat zien dat de planeten in een plat vlak om de zon draaien, waarbij kleine onderlinge afwijkingen getoond worden.
 
Lichtflitsen geven vervolgens aan of er ergens op aarde een zons- of maansverduistering plaatsvindt en na elke vier omlopen wordt het mechaniek één dag teruggezet (schrikkeljaar). Henk Olthof maakte het zichzelf niet gemakkelijk.
 
Op de tafel worden de sterrenbeelden van de dierenriem weergegeven en is op een uiterst heldere manier te zien onder welk sterrenbeeld u volgens de astrologie geboren bent. Maar tegelijkertijd ziet u ook dat de astronomie afscheid heeft genomen van de in het verleden vastgestelde data bij deze tekens.
Terug naar de inhoud